top of page

JÓGA NIDRA

Co je to ten "jógový spánek" o kterém se teď čím dál více mluví? A jaký má dopad na naše fyzické tělo i na naši mysl, či duševní zdraví?

 

Kdy vznikla technika jóga Nidra?


Swami Satyananda je původcem techniky Yoga Nidra. Základ této techniky formuloval, když sloužil jako žák svého guru, velkého mistra jógy Swami Sivanandy, v indickém Rishikeshi během 40. let a začátkem 50. let 20. století. Ale předpokládá se, že její úplný původ bychom našli už v 6. a 7. století.


Swami Satyananda popisuje, jak jako mladý student usnul, zatímco blízká skupina lidí zpívala mantry – z nichž mnohé předtím neslyšel. I když během zpívání hluboce spal, když se probudil a znovu slyšel tyto mantry, zdálo se, že je zná.


Jistý jogín vysvětlil Swamimu Satyanandovi, že jeho jemnohmotné (příčinné) tělo slyšelo ony mantry.


Namísto použití manter Swami Satyananda požádal lidi, aby během otočení svého vědomí na fyzické tělo recitovali název části těla, na kterou právě kladou onu svou pozornost.


Je to právě ono přetáčení pozornosti na jednotlivé část těla, které je charakteristickým znakem a poukazuje na samotný původ meditace Yoga Nidra tak, jak přišla od Swami Satyanandy.

 

Co je jóga Nidra a jaké má benefity?


Jóga Nidra je vědomí stav mezi spánkem a bděním. Mysl je ve výjimečném postavení a schopnosti přijímat. Všechno se v tuto chvílu učí rychle.


Mysl se dá směřovat k čemukoliv a to v ní zůstává a klíčí. Praxe jóga nidry umožňuje vnímat a přijímat intuice z podvědomí.


V této fázi vědomí se rozvíjí poetika a umění, inspirace a možnosti všeho druhu. Intuice rozvinutá v jóga nidře je zdrojem pro pochopení situací a hledání odpovědí na otázky, které člověk má v bdělém stavu.



Benefity:

- zlepšuje kvalitu spánku

- zvyšuje hladinu energie

- redukuje stres a úzkosti

- schopnost naprosté hluboké relaxace

- zlepšuje schopnost učení se, zvyšuje kreativitu


Když praktikujte jóga nidru otevíráte hloubku vaší mysli. V tuto chvíli vaše myslící mysl pracuje, ale když jste schopni relaxovat, podvědomí a nevědomí mysli se otevírá. Jóga nidrou dokážete změnit přirozenou mysl, ovlivníte nemoce a otevřete hloubku své tvořivosti. Podvědomá a nevědomá oblast mysli je velice silnou složkou bytí každého člověka.

 

Fáze praxe jóga Nidry:


  1. Postupné převedení pozornosti z vnějšího světa do našeho vnitřního

  2. Sankalpa - osobní záměr

  3. Vedené uvolnění všech částí těla

  4. Uvědomění si dechu - práce s dechem

  5. Vizualizace

  6. Sankalpa

  7. Návrat zpět do plného vědomí


 

Jóga Nidra je vhodná pro každého, v jakékoliv denní či noční době, kdy jednoduše potřebujete uklidnit nejen tělo, ale i mysl.

Chvil, kdy v našich dnech (které jsou často naplněné až o okraj) si dovolíme zastavit a nedělat vůbec nic, máme velmi málo. I pro tyto potřeby je tu pro vás jóga Nidra.


Zastavte, ulehněte do relaxační pozice, uzavřete oči a dopřejte si ji!

Jedna na vás čeká na mém video kanále Jóga se Šárkou.



Namasté, Šárka



Zdroje: House of Om YTT, jogadnes.cz, bigshakti.com




57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page